Sunday, May 8, 2011

...saTAR...


Bahan-bahan:

400g isi ikan tenggiri (dibuang kulit & tulang)
100 ml air asam jawa
8 biji buah keras
2 cm halia dicincang halus
3 biji bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih di cincang
150g kelapa parut putih
garam secukup rasa
1/2 camca gula
1 camca belacan
2-3 biji lada merah dicincang
1-2 camca serbuk lada
1 helai daun salam dimayang
1 helai daun kunyit dimayang
Daun pisang dipotong empat segi, dilayurkan
Batang buluh halus sepanjang 30cm

Cara memasaknya:

Rebus isi ikan sehingga masak dan dihancurkan. Campur dengan semua bahan. Bentukkan daun pisang seperti kon. Isikan 2-3 camca campuran ikan tadi. Bungkus dengan kemas dan cucukkan pada batang buluh. Cucukkan 4-5 satar pada tiap satu batang buluh. Bakar diatas bara api sehingga keperang-perangan.
Proses membakar harus berhati-hati jangan sampai daun pisang terbakar dan hangit menyebabkan satar akan rasa tidak enak dan hangus.

No comments:

Post a Comment