Sunday, May 8, 2011

....NASi KerABU...



Bahan-bahan:
Nasi putih atau Nasi warna biru atau kuning

Bahan untuk Sambal Ikan :

3 ekor ikan kembung - panggang dan ambil isinya
1/4 kelapa parut - jadikan kerisik
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam

Cara penyediaan :

Gaul isi ikan panggang, kerisik, bawang merah, bawang putih, serai dan halia.
Masukkan gula, lada hitam dan garam. Gaul dan kisar sehingga campuran itu lumat


Bahan untuk kuah :

4 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
Sedikit belacan - kisar
10 tangkai cili kering - kisar
2 cm halia - kisar
2 cawan santan cair
1 batang serai - hiris halus
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam

Cara penyediaan:

Masak santan dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan ramuan yang dikisar, serai, garam dan gula. Kacau hingga sebati. Biarkan ia mendidih.

Masukkan santan cair dan kacau. Perlahankan api. Biarkan sehingga beberapa minit dan kemudian padamkan api apabila kuah pekat.


Bahan untuk ulam-ulaman :

1/2 biji timun - dipotong halus
1/4 biji kobis bulat - dipotong halus
sedikit belacan
1 ikat daun kesom - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
2 kuntum bunga kantan - dihiris
5 batang kacang panjang - dipotong halus
sedikit taugeh
2 sudu makan budu
2 sudu teh lada sulah

Cara penyediaan:

Gaulkan semua ulam-ulaman. Kemudian boleh hidangkan bersama nasi, sambal ikan, kuah dan budu untuk dimakan.

Sedia untuk dihidangkan. Hidangan lebih lengkap dengan keropok ikan goreng, solok lada, ikan goreng atau telur asin atau apa-apa lauk goreng.

No comments:

Post a Comment