makan..makan..makan...huhuhu..aku mmg suka makan...hidup untuk makan..so sape2 yang sama species ngn aku sila2 la comemment yer,,,hahahahahahahahaha...(evil laugh)...hohohohohho(santa claus melayu)..... ~terbaik dari ladang~
Sunday, May 8, 2011
....AYam gOleK seRI pAHang...
Bahan-Bahan
1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawng merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya:
� Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
� Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
� Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment