Monday, May 9, 2011

....rENdaNG iTik...



Bahan -bahannya :

1 ekor itik kampung
3 biji kelapa (santan)
1 pot lada api (1 pot = 1 genggam dewasa)
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 1/2 biji kelapa (kerisik)
1/2 inci halia
2 keping asam keping
Garam

Cara membuatnya :

Itik dipotong dan dibasuh dengan air asam keping bagi menghilangkan bau hanyir

Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar (cili api, bawang merah, bawang putih dan halia) bersama itik di dalam kuali

Sebatikan bahan-bahan tersebut dan biarkan sehingga kering airnya.

Masukkan kemancar (santan cair) sehingga itik tersebut empuk.

Setelah empuk masukkan pati santan dan masak hingga kering

Setelah naik minyak masukkan kerisik dan gaulkan dengan rata.

No comments:

Post a Comment