Sunday, May 8, 2011

....KerOPok LEkoR...


BAHAN-BAHAN:-

1 mangkuk isi ikan kembung yg telah siap dibuang kulit dan tulangnye.
3/4 mangkuk tepung kanji
3 genggam tepung gandum
Sedikit garam halus
Sedikit ajinomoto
Air secukupnye(anggaran 1/2 cawan je)


CARA-CARA MEMPROSESNYE:-

-Ikan dibersihkan dan dibuang kepala,ekor,kulit dan tulangnye.
-Kemudian sukat isinye dgn ape2 mamgkuk.
-Blender isi ikan td bersama air,garam dan ajinomoto.
-Tuang isi ikan yg telah disiap blender kedalam bekas besar(besin)
-Masukkan tepung kanji bersama tpg gandum,gaul sebati sehingga menjadi doh tidak melekat ditnggan.Lihat foto 1.
-Kemudian gentil seperti foto 2,menggikut saiz sendiri ye.
-Rebus dalam air yg mendidih.Apabila keropok tu dah timbul itu maknanye dah masak boleh diangkat dan disejat airnye

Sos pencicah

Bahan-bahan:

1 cawan gula merah
3 sudu makan lada kisar
Air asam jawa, garam dan belacan secukup rasa
2 gelas air

Cara Membuat:

1. Masukkan 2 gelas air kemudian tambahkan gula, lada, garam, belacan dan air asam jawa.
2. Biarkan sehingga mendidih dan pekat. Angkat dan hidangkan bersama keropok lekor.

No comments:

Post a Comment