Sunday, May 8, 2011

....PAis TempOYak iKAN tILapia....


Bahan-bahan:

1 ekor ikan talapia | saiz sederhana
3 sudu makan tempoyak baru
20 biji cili padi | ditumbuk lumat
1 labu bawang besar | diracik
1 batang serai | dihiris kecil
25 mm kunyit hidup | ditumbuk lumat
2 sudu makan santan
Garam secukup rasa
Daun pisang

Cara Memasaknya:

1. Gaul kunyit, cili padi, tempoyak, serai dan bawang bersama.
2. Lumur badan ikan dengan garam dan balut di dalam daun pisang bersama bahan-bahan tadi.
3. Tuangkan santan di atas badan ikan.
4. Bakar ikan di atas bara api samada di atas kuali atau di dalam ketuhar.

Info:

• Waktu penyediaan : 10 minit
• Waktu memasak : 25 minit
• Jenis hidangan : Melayu
• Keistimewaan : Ikan talapia adalah salah satu ikan kampung yang popular di negeri Pahang
• Jenis penyediaan : Lauk utama
• Jenis masakan : Pais
• Jenis acara : Makan tengahari atau malam
• Cara Masakan: Panggang

No comments:

Post a Comment