Sunday, May 8, 2011

...CalONg...


Bahan A

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 kuntum cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
Air
Garam
Serbuk perisa (jika suka)
Suhun dan fucuk(jika suka)
Kentang dipotong dadu (jika suka)

Cara:

Cara membuat bebola ikan:

Jika menggunakan ikan tenggiri, potong ikan berbentuk kiub/dadu.
Jika ikan sardin/kembung,siang ikan, buang perut dan kepala. Bersihkan ikan, hiris isi ikan dari arah ekor ke kepala. Ambil isinya dan buang tulang besar.

Dengan dry mill blender/pengisar kering, kisar ikan ini. Jangan tambah air.Ikan dan garam disatukan, kemudian bulat-bulatkan adunan ikan ini. Buat hingga habis dan ketepikan.

Cara Membuat Sup:

Panaskan minyak dalam periuk, kemudian tumiskan bahan A hingga naik bau. Setelah naik bau tumisan masukkan air dan kentang. Tunggu hingga menggelegak, baru masukkan bebola ikan. Suaikan rasa sup ini dengan memasukkan garam/serbuk perisa. Masukkan suhun dan padamkan api.

Cadangan Hidangan:

Enak dimakan bersama nasi panas.

Tambahan:

Ikan tenggiri memberikan warna yang putih dan lebih lazat berbanding ikan sardin atau kembung.

No comments:

Post a Comment