Sunday, May 8, 2011

...naSI tUMAPng( TuPE)...




bahan-bahannya;

200gm beras
600ml air

Cara membuatnya:

1-Tanak nasi sehingga kering
2-Sediakan daun pisang sebagai kelongsong

Bahan gulai ikan:

1ekor ikan tongkol kecil
1/in lengkuas
1in kunyit hidup
200gm bawang merah
secubit garam
sedikit gula atau manisan
kesemua bahan2 ini dikisar

Cara membuat;

Masak kesemua bahan kisar,santan kelapa asam keping garam manisan sehingga mendidih sambil kacau perlahan-lahan.Masukkan ikan dan kacau bsehingga masak

Ambil ikan dan tos bersama sedikit kuah sahaja,sejukkan

Bahan2 sambal ikan:

1/2 kg ikan kembung
200gm bawang merah
20gm cili kering
100ml santan

Cara membuat:

1-Ikan direbus terlebih dahulu bersama sedikit air dengan api,sejukkan,asingkan isi dan tulang
2-Cili kering dan bawang merah dikisar halus, masukkan isi ikan bersama bahan dikisar tadi beserta santan .Kacau hingga kering dan sejukkan ,masukkan serbuk perasa, garam dan gula secukupnya

Cara membuat nasi tumpang:

1-Ambil sesudu besar nasi dan ditekan sehingga padat dalam kelongsong daun pisang, masukkan sambal ikan sedikit,ambil dua sudu nasi dan tekan serapatnya.Masukkan gulai ikan dan amil tiga sudu nasi dan tekan serapatnya.
2-Sejuk dan kemudian sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment